فیستول مقعدی چیست؟
فیستول مقعدی یکی از بیماریهای عفونی ناحیه نشیمنگاهی هست. به دلیل ایجاد یک مسیر غیرطبیعی بین کانال مقعد و پوست اطراف بافت مقعد، به وجود میاد. فیستول مقعدی، یک مسیر لوله ای باریک (کانال) با دو دهانه یا سوراخ در ابتدا و انتهای این کاناله. یک سوراخ داخل کانال مقعده و سوراخ دیگه به سطح پوست اطراف مقعد راه پیدا میکنه.
فیستول مقعدی باعث میشه که مدفوع، عفونت، ترشحات چرکی و خونابه، به جای خارج شدن از مسیر طبیعی یعنی مقعد، از کانال فیستول به سطح پوست منتقل بشه. درد شدید، تورم و التهاب در این ناحیه به وجود میاد.
لیزر درمانی: روشی دائمی و موثر برای درمان فیستول مقعدی
فیستول مقعدی مثل بسیاری از بیماریها، خود به خود درمان نمیشه و میتونه باعث گسترش عفونت، ایجاد آبسههای دردناک و حتی آسیب به بافتهای اطراف بشه. برای درمان قطعی، روشهای جراحی مختلفی وجود داره: مثل جراحی های باز و لیزر درمانی (جراحی با لیزر بدون بیهوشی و بستری)
امروزه، با پیشرفت دانش پزشکی و به کارگیری تکنولوژیهای مدرن، جراحان متخصص از لیزر درمانی، یعنی به کارگیری پرتوهای دقیق لیزر، برای درمان فوری، قطعی و بدون بستری و درد فیستول مقعدی استفاده میکنن و دیگه نیازی به انجام جراحی های سخت و دردناک با بستری و دوران نقاهت طولانی، برای درمان فیستول مقعدی نیست. با روش لیزر درمانی، قطعا فیستول مقعدی درمان میشه.
فیستول خود به خود درمان نمیشه؛ حاد میشه؛ مداخله پزشکی ضروریه!
فیستول مقعدی از یک آبسه درمان نشده با ایجاد یک مسیر (کانال) بین بافت مقعد و پوست اطراف مقعد، شروع میشه. فیستول مقعدی خود به خود درمان نمیشه و حتما احتیاج به مداخلات یا درمان های پزشکی مثل درمان دارویی، درمان جراحی باز، جراحی لیزری در کنار استفاده از دارو داره.
چرا فیستول مقعدی خود به خود درمان نمیشه؟
- چون در مسیر فیستول، دائم عفونت و ترشحات عفونی تولید میشه
- دیواره فیستول بافتی هست که خود به خود ترمیم نمیشه
- گسترش عفونت به سایر بافت های مجاور و حتی جریان خون، سریع اتفاق می افته
روشهای موثر در درمان فیستول مقعدی؛ راهکارهایی برای بهبودی سریع
- درمانهای پزشکی: پزشک داروهای ضد التهاب و آنتیبیوتیک تجویز میکنه و با توصیههای بهداشتی و درمانهای خانگی و گیاهی مانند رعایت بهداشت ناحیه مقعد، حمام سیتز، درمان بدون جراحی فیستول های ساده و سطحی رو انجام میده.
- روشهای جراحی: در فیستول های شدید و پیشرفته، درمان های جراحی مثل فیستولوتومی، ستن گذاری، فلپ ترمیمی، یا انجام جراحی لیزری برای درمان فیستول مقعدی استفاده میشه.
هزینه های جراحی لیزری فیستول مقعدی: عوامل تعیین کننده هزینه جراحی لیزری
ابتلا به فیستول مقعدی باعث درد، ترشحات و عفونت های مکرر و مداوم میشه. انجام جراحی لیزری، مطمئن ترین و بهترین روش درمان فیستول های عفونی هست که نیاز به انجام چندین باره جراحی نداره.
برآورد هزینه جراحی لیزری فیستول مقعدی در معاینه بالینی، با توجه به سابقه بیماری، تعداد، شدت و عمق کانالهای عفونی و تجربه پزشک معالج و تجهیزات تخصصی مورد استفاده، مشخص میشه.
جراحی لیزری فیستول مقعدی در مقایسه با روشهای جراحی باز، مزایایی داره که نهایتا انجام لیزر درمانی رو برای بیمار مقرون بهصرفه میکنه:
- کاهش هزینه های بستری در بیمارستان: چون بدون بیهوشی و بستری انجام میشه، این هزینه های اضافی رو نداره
- دوره نقاهت کوتاه: با یک روز استراحت در منزل، میشه به انجام کارهای روزمره و محل کار برگشت
- بدون درد و خونریزی: لیزر باعث جلوگیری از خونریزی، درد و تحمیل هزینه داروهای اضافی میشه
- بدون عفونت و عوارض بعد جراحی لیزری: چون لیزر فیستول ها رو ضد عفونی میکنه، جلوی گسترش عفونت رو میگیره
- آسیبی به عضلات مقعدی نمیزنه و مشکلاتی مثل بی اختیاری مدفوع پیش نمیاد
- به خاطر دقت بالای لیزر درمانی، احتمال عود مجدد فیستول مقعدی وجود نداره
درمان لیزری فیستول مقعدی: قطعی ترین و جدید ترین روش درمان
بیتوجهی به درمان فیستول مقعدی، میتونه عواقب جدی و جبرانناپذیری برای سلامتی داشته باشه. مخصوصاً در بیماریهای عفونی نشیمنگاهی خطرناکی مثل آبسهها و فیستولهای مقعدی، باید با بررسی شرایط و انتخاب بهترین روش درمانی، جلوی گسترش سریع عفونت در بافت مقعد رو گرفت.
با روش لیزر درمانی فیستول مقعدی، در سریعترین زمان، بدون درد و خونریزی، با دقت بالا و بدون آسیب به بافت های سالم، عفونت بهطور کامل از بین میره و از گسترش عوارض خطرناک جلوگیری میشه و احتمال بازگشت بیماری عفونی فیستول مقعدی به صفر میرسه.
عوارض به تعویق انداختن درمان فیستول مقعدی:
هر چه درمان فیستول مقعدی به تعویق و تاخیر بیفته؛ مشکلات زیادی پیش میاد. مانند:
- ایجاد کانالهای عفونی فیستولی جدید و پیچیده
- گسترش عفونت و تخریب گسترده بافت مقعد و بافتهای اطراف
- آسیب جدی به عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد که باعث بیاختیاری مدفوع میشه
- نیاز به جراحیهای سنگین و روشهای درمانی پیچیده
- دوران نقاهت طولانی و دردناک
درمان های قدیمی فیستول مقعدی (ناسور):
در گذشته به فیستول مقعدی (ناسور) یعنی زخمهای کهنه و چرکی درمان نشدنی میگفتن. زخم ناسور، درمان قطعی نداشت ولی برای تسکین درد از روش های سنتی مثل استفاده از گیاهان دارویی، ضمادها، روغنها، صمغها، حجامت و زالو درمانی یا حتی سوزاندن محل زخم با آهن گداخته، بهره می بردن. این درمان ها با درد شدید، عفونت، بازگشت و عود بیماری و بستری طولانی مدت همراه بودن.
در کتاب های کهن پزشکی، پزشکان برجسته مثل ابو علی سینا، برای درمان زخم ناسور یا فیستول، استفاده از تیغ برای بریدن و تخلیه عفونت و شستشوی محل زخم با داروهای گیاهی رو توصیه می کردن. تمام این روش های درمانی با درد شدید، عفونت، بازگشت و عود بیماری و بستری طولانی مدت همراه بودن.
۵ روش غیر جراحی فیستول مقعدی: درمان های کم تهاجمی
این روشهای پیشرفته و نوین در درمان فیستول مقعدی، کمتهاجم، مؤثر و بدون عوارض جانبی هستن. باعث بهبود سریع، ترمیم بافت آسیبدیده و جلوگیری از عود مجدد فیستول مقعدی و جایگزین مناسبی برای جراحی های باز فیستول مقعدی به شمار میان.
- تجویز داروهای آنتیبیوتیکی و ضد التهابی توسط پزشک: باعث از بین رفتن و جلوگیری از گسترش عفونتهای باکتریایی، کاهش درد و تورم التهاب ناحیه آسیبدیده فیستول، پیشگیری از تشکیل فیستول و آبسههای جدید و افزایش سرعت روند بهبودی بیماری میشن.
2. چسب فیبرین: چسب فیبرین، شامل دو جزء اصلی، فیبرین و ترومبین هست که با هم ترکیب میشن و مثل یک چسب یا ملات طبیعی، با پر کردن سوراخ های فیستول، باعث بسته شدن زخم و ترمیم بافتها میشن. روشی کمتهاجم و بدون نیاز به جراحی باز هست که در درمان فیستولهای ساده و سطحی، کاربرد داره.
- تزریق سلولهای بنیادی: سلولهای بنیادی، از بافت چربی یا مغز استخوان بیمار استخراج میشه و بعد از فرآوری، به ناحیه فیستول تزریق میشه. رشد سلولی رو تحریک کرده و با کاهش التهاب، باعث بسته شدن کانال فیستول میشه.
- اوزونتراپی: گاز اوزون دارای خواص آنتیباکتریال، ضد التهابی و ترمیمکننده هست. در روش اوزون تراپی مخلوط اکسیژن و اوزون با تزریق موضعی به ناحیه فیستول، باعث از بین رفتن عفونت ها و باکتری ها، ترمیم بافت های آسیب دیده، کاهش تورم و التهاب و جلوگیری از عود مجدد بیماری فیستول مقعدی میشه.
- پلاگین تراپی: پلاگین از مواد زیستی طبیعی مانند کلاژن یا پروتئینهای سازگار با بدن ساخته میشه. توسط پزشک، به داخل مجرای فیستول تزریق میشه و مجرای کانال فیستول رو مسدود میکنه. باعث ترمیم فیستول از داخل، جلوگیری از عفونت و ترشحات چرکی و نهایتا ترمیم کامل ناحیه آسیبدیده فیستول میشه.
درمان فیستول مقعدی به روش جراحی باز: 4 روش موثر درمان فیستول مقعدی
روش های تهاجمی جراحی باز، بنا به تشخیص پزشک جراح، با بیهوشی عمومی یا بیحسی نخاعی و بستری چند روزه در بیمارستان انجام میشه.دوران نقاهت در این روش ها از چند روز تا چند هفته طول میکشه.
انتخاب روش جراحی باز، بستگی به تعداد کانال های فیستول، شدت، عمق و مسیرهای درگیر شده داره:
فیستولوتومی روش جراحی فیستول های ساده و سطحی:
در فیستولوتومی، تمام مسیر کانال فیستول، برش داده میشه، عفونت ها و بافت آسیب دیده برداشته میشه و زخم تا زمان ترمیم کامل باز میمونه.
روشی ساده بدون نیاز به تجهیزات خاص و پیشرفته هست که خطر عفونت، بازگشت و عود مجدد نداره. دوران نقاهت بین چند روز تا چند هفته طول میکشه.
روش ستن:
در فیستول های عمیق و پیشرفته انجام میشه. نخ جراحی مخصوص به نام ستن رو از مسیر فیستول، عبور میدن، بدون آسیب به عضلات مقعد، باعث بسته شدن تدریجی فیستول میشه. نخ ستن تا درمان کامل به مدت چند هفته، داخل کانال فیستول باقی میمونه.
فلپ پیشرفته:
پس از تخلیه عفونت های داخل کانال فیستول، قسمت آسیب دیده رو پیوند میدن با یک قسمت از بافت سالم داخل مقعد، تا کاملا ترمیم میشه.
این روش در فیستول های عمیق و پیچیده ای که از عضلات اسفنکتر مقعدی، رد میشن، به کار میره.
روش لیفت:
در روش لیفت فیستول مقعدی، مسیر فیستول رو از داخل مقعد جدا میکنن بعد مسیر با نخ بخیه بسته میشه و نیازی به برش نداره. برای درمان فیستول های پیچیده یا عمیقی که از اسفنکتر مقعدی عبور کردن، از این روش استفاده میشه.
مراقبتهای پس از درمان لیزری فیستول مقعدی: نکات ضروری برای بهبودی سریع و موثر
بعد از انجام جراحی لیزری فیستول مقعدی، رعایت صحیح نکات مراقبتی و توصیه شده، باعث سرعت بهبودی، کاهش دوران نقاهت و جلوگیری از عفونت یا عود مجدد بیماری و بازگشت سریع به روال زندگی عادی میشه.
برخی از مراقبتهای لازم در این دوره:
- مصرف به موقع داروها، آنتی بیوتیک ها و مسکن های تجویز شده
- نوشیدن آب و آب میوه های تازه روزانه 8 الی 12 لیوان
- مصرف غذاهای پر فیبر مثل میوه ها و سبزیجات تازه، غلات و حبوبات
- درمان فوری اسهال یا یبوست در صورت ابتلا
- انجام ورزش های سبک یا پیاده روی حداقل 20 دقیقه در روز
- استراحت و داشتن خواب کافی
- تعویض پانسمان به موقع، در صورت نیاز طبق دستور پزشک
- شستشوی محل زخم با آب گرم و شوینده مناسب(معمولا شامپو بچه ساده) و خشک کردن زخم
- استفاده از حمام سیتز: نشستن در لگن آبگرم مدت 15 دقیقه دو یا سه بار در روز
- نباید مستقیم روی زخم نشست. میشه از بالشتک دوناتی شکل برای کاهش فشار روی زخم استفاده کرد
- شستشو و تمیز نگه داشتن ناحیه مقعد
درمانهای گیاهی فیستول مقعدی: گزینههای طبیعی برای تسکین و بهبود زخم
باید به این نکته مهم توجه داشت که استفاده از روشهای درمان گیاهی یا سنتی، جایگزین روش های درمانی پزشکی نیست. درمان قطعی فیستول مخصوصا فیستول های پیشرفته، فقط با درمانهای پزشکی و جراحی انجام میشه. درمان گیاهی فقط به عنوان کمک یا مکمل، باعث تسکین و آرام کردن درد، کاهش التهاب زخم فیستول مقعدی هستن.
مصرف خودسرانه گیاهان دارویی، باعث تداخل با داروهای تجویز شده توسط پزشک و ایجاد حساسیت میشه. حتما با پزشک در مورد مصرف داروهای گیاهی مشورت کن.
- برگ های گیاه آلوئه ورا:
آلوئه ورا دارای خواص ضد التهابی، ضدعفونیکننده و ترمیمکننده هست. مصرف ژل آلوئه ورا به صورت موضعی یا پماد آن، باعث کاهش التهاب و سرعت بهبودی زخم فیستول میشه
- گیاه بابونه:
نوشیدن دمنوش بابونه یا کمپرس گرم بابونه، با خواص ضد التهابی و تسکیندهنده، به کاهش درد و التهاب ناحیه فیستول مقعدی کمک میکنه
- روغن درخت چای:
روغن درخت چای با خاصیت ضدعفونیکننده و آنتیباکتریال، به درمان عفونتهای میکروبی در ناحیه فیستول کمک میکنه. با دو روش استفاده میشه:
- چند قطره از روغن درخت چای رو در لگن آب گرم ریخته و روزی دو یا سه بار به مدت 20 دقیقه در لگن نشست
- رقیق شده روغن رو مانند پماد موضعی روی زخم فیستول مالید
- زنجبیل:
نوشیدن چای زنجبیل یا استفاده موضعی از پماد زنجبیل، با خواص ضد التهابی و تسکیندهنده درد، باعث کاهش التهاب و دردهای ناحیه مقعدی میشه
- مرزنجوش:
نوشیدن چای مرزنجوش با خواص ضد التهابی و ضدعفونیکننده، میتونه به تسکین درد، کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت در فیستول مقعدی کمک کنه
- برگ های نعناع:
نوشیدن چای نعناع یا استفاده از کمپرس سرد نعناع، به خاطر خاصیت خنککنندگی و ضدالتهابی، میتونه برای تسکین درد و التهاب مفید باشه
خواص دارویی و درمانی عسل بر فیستول مقعدی: درمان ارگانیک و طبیعی
عسل به عنوان یک درمان کننده ارگانیک و طبیعی، موثر و بدون عوارض جانبی، شناخته شده و استفاده درمانی از آن در مراحل اولیه ایجاد فیستول مقعدی، بسیار مفیده.
خواص دارویی عسل در درمان فیستول مقعدی:
- خواص ضدعفونیکننده و ترمیمکننده عسل: تسریع روند بهبودی و کاهش عفونت
- خواص ضد التهابی و تسکیندهنده عسل: کاهش التهاب، تسکین درد و تورم ناحیه فیستول
- خواص ضدعفونیکننده و ضد باکتریال عسل: بهدلیل وجود پراکسید هیدروژن، باعث از بین رفتن عفونت ها و جلوگیری از گسترش عفونت میشه
- خواص بهبوددهنده و ترمیمکننده عسل: باعث بسته شدن مجرای فیستول، بازسازی سریع بافتهای آسیبدیده و جلوگیری از عود مجدد فیستول مقعدی میشه
روشهای استفاده از عسل برای درمان فیستول مقعدی:
نکته مهم: باید عسل کاملا طبیعی و ارگانیک و بدون مواد افزودنی و شکر باشه.
- استفاده موضعی از عسل: مقداری عسل رو روی گاز استریل ریخته و آرام روی زخم گذاشت
- استفاده از حمام نشیمنگاه با عسل: در یک لگن آب گرم، چند قاشق عسل ریختن و 20 دقیقه در لگن نشستن، باعث تسکین و آرام شدن و جلوگیری از گسترش عفونت زخم میشه
- مصرف عسل بهصورت خوراکی: مصرف روزانه یک قاشق چایخوری عسل طبیعی میتونه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبودی سریع میشه.
خواص دارویی سیر بر فیستول مقعدی: درمانی طبیعی با خواص ضد باکتری و ضد التهاب
حبه های سیر به دلیل داشتن ترکیبات ضد باکتری، ضد التهابی و تقویتکننده سیستم ایمنی بدن باعث پاکسازی عفونت٬ کاهش التهاب و جلوگیری از گسترش باکتریها در ناحیه آسیبدیده میشه، که به عنوان درمان کمکی و مکمل، به بهبود فیستول مقعدی کمک میکنه.
خواص دارویی حبه های سیر در درمان فیستول مقعدی:
- خواص ضد باکتری قوی سیر: ترکیب قوی ضد باکتریایی به نام آلیسین در سیر، باعث کاهش عفونتهای موجود در فیستول میشه
- خواص کاهش دهنده درد و التهاب سیر: ترکیبات ضد التهابی موجود در سیر، باعث کاهش تورم، قرمزی و درد در ناحیه فیستول مقعدی میشه
روشهای استفاده و مصرف سیر برای درمان فیستول مقعدی:
- مصرف خوراکی سیر: مصرف روزانه ۱ یا ۲ حبه سیر خام با معده خالی، یا استفاده از سیر در غذاها، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود گردش خون و ترمیم بافتهای آسیب دیده میشه
- دمنوش سیر: مصرف روزانه جوشانده سیر، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشه (جوشاندن چند حبه سیر در آب جوش به مدت 20 دقیقه)
- استفاده از سیر لهشده بهصورت کمپرس روی فیستول مقعدی: این روش باعث سوزش شدید و تحریک پوست میشه. باید در مورد استفاده از سیر، با پزشک مشورت بشه.
سوالات متداول درباره جراحی لیزری فیستول مقعدی: علائم، درمان موثر و فوری
- برای مشخص شدن دقیق محل فیستول چه آزمایشی باید انجام داد؟
پزشک متخصص جراح با تجویز MRI محل دقیق محل عبور کانال فیستول مقعدی رو تشخیص میده
- بهترین روش درمان قطعی و بدون بازگشت فیستول مقعدی چیه؟
جراحی لیزری فیستول مقعدی؛ بدون بیهوشی و بستری، با کمترین عوارض، قطعی ترین روش درمان هست.
- آیا امکان بازگشت فیستول مقعدی در درمان لیزری یا جراحی باز هست؟
در جراحی لیزری به علت دقت بالا و درمان قطعی و از بین بردن کانال های عفونی فیستول مقعدی صفر هست.
- درمان لیزری فیستول مقعدی در چند جلسه انجام میشه؟
اکثرا در یک جلسه. در صورتی که برای درمان دیر اقدام بشه و فیستول شاخه های زیادی در بافت مقعد و پوست اطرافش ایجاد کنه در دو مرحله انجام میشه.
- درمان فیستول مقعدی فقط با درمان گیاهی و مصرف گیاهان دارویی ممکنه؟
خیر. به هیچ وجه. درمان گیاهی فیستول مقعدی فقط مکمل درمان جراحی هست. به خاطر وجود کانال های فیستول مقعدی در عمق بافت مقعد و باسن، فقط درمان جراحی باعث از بین رفتن مسیر ها و کانال های فیستول مقعدی میشه
- بعد از جراحی فیستول مقعدی چگونه درد کم می شود؟
پزشک متخصص جراح با تجویز مسکن های قوی و آنتی بیوتیک درد را کم میکنه